A designer kitchen for an eye-catching rear extension

The owners of this stunning project in Ightham, Kent desired an amazing-looking space, in which their kitchen would neither dominate nor get lost in the grand proportions of their new rear extension.

With a love for modern, clean lines, Mr and Mrs Wing also required a practical place that would work well ergonomically when the family cooked together. In addition, the couple thoroughly enjoy entertaining, so it was essential the kitchen was designed to be a social space with plenty of seating. The family also expressed that they would like to seamlessly integrate the room’s focal pillar into the overall design, creating a unique challenge for their kitchen designer.

Opting for an opulent, bright shade, the Wings worked with retailer David Haugh and selected Stoneham’s Fusion Pro collection for their cabinetry, smooth spray-painted in a bespoke Stoneham shade, Dove Grey and complemented by Alpi Macassar timber accents in both the island and the main run of cabinetry. White Jasmin Corian was used for the work surfaces, finishing dramatically with shark nose edges on the breakfast bar.

The new kitchen boasts an impressive host of sophisticated appliances, including a designer fridge freezer, an oven, combi and warming drawer, plus an innovative instant boiling tap. The tall wall units are illuminated by intelligently placed flexi-strip LED lights, which also brightens the sink alcove and the island’s middle panelling. To complete the look, charming white pendant lights hang above the breakfast bar, providing subtle, ambient lighting.

To integrate the focal pillar, internal shelves were added to create a bookcase for the family’s collection of cookbooks; furthermore, a bronze, full-length mirror was mounted onto the rear side of the pillar, reducing its apparent size and enhancing the spacious feel of the kitchen. The island and breakfast bar were then expertly designed around the large column.

The central island’s strategic U-shape means that whilst the host is busy cooking, they can still be involved in conversation as their guests sit around them without obstructing the preparation area. Providing seating for up to six people, the island is the perfect place for entertaining. Adorned by the vast skylight up above which offers an abundance of natural light, the area is ideal for socialising both day and night, with rear glass doors offering a beautiful view of the family’s splendid garden.